poniedziałek, 29 października 2012

Imiona po włosku (część 3)


D.

Imiona męskie

Imiona
(nomi)
Po włosku
(in italiano)
Damian
Damiano
Daniel
Daniele
Dariusz
Dario
Dominik
Domenico
Donat
Donato

Imiona żęńskie

Imiona
(nomi)
Po włosku
(in italiano)
Daria
Daria
Dominika
Domenica
Donata
Donata
Dorota
Dorotea



sobota, 27 października 2012

Rzeczy które lubię #1



Oto 5 rzeczy które znalazłam w Internecie (z Włoch i nie tylko...) i które lubiłam:)

1. Arizona? Nie, to włoska Maremma!

http://instagram.com/p/RNUz6vTKdR/

czwartek, 25 października 2012

TORTA SALATA ALLE ZUCCHINE – tarta z cukinią



SKŁADNIKI:
300 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
3 szklanki wody
350 g cukini
2 jajka
40 g startego Parmezanu
oliwa z oliwek extra-vergine
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu

WYKONANIE:
Cukinię pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i dodać oliwy z oliwek extra-vergine, pół szklanki wody i szczyptę pieprzu. Gotować tak długo, aż cukini będą chrupiące i pozostawić do ostygnięcia.
Tymczasem, mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże, sół i resztę wody.
Dobrze wyrobić ciasto ręką, tak aby było gładkie (około 15 minut). Dodać więcej mąki lub wody w zależności od konsystencji ciasta. 
Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Dodać jajka do cukinii i wlać do ciasta. Posypać startym Parmezanem i skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 200 ° przez 30 minut, i ... smacznego;)




poniedziałek, 22 października 2012

poniedziałek, 15 października 2012

Festival Europeo del Pane 2012



Od 12ego do 14ego października w Rawennie odbył się 9° Festival Europeo del Pane (Europejski Festiwal Chleba) a ja... byłam!

Piekarze z Włoch, z Hiszpanii, z Portugalii, z Francji, z Niemec i z Bośni i Hercegowiny... smak pasztecików oraz drożdżówek, i po prostu wspaniały zapach pieczonego chleba:)

Ale nie tylko! Ogólnie program był bardzo interesujący ---> jeśli jesteście ciekawi to kliknij tutaj:)

Niestety nie mogłam zrobić zdjęcia bo było zbyt wiele osób, ale oto kilka zdjęć z oficjalnej strony Festival Europeo del Pane, które możecie spojrzeć: 


Jeśli w następnej edycji będziecie w okolicy, to BARDZO polecam - bo chleb i drożdżówek którzy zjadłam bili po prostu super :)


piątek, 12 października 2012

Imiona po włosku (część 2)

B.

Imiona męskie

Imiona
(nomi)
Po włosku
(in italiano)
Bartłomiej
Bartolomeo
Bartosz
Bartolomeo
Bazyli
Basilio
Benedykt
Benedetto
Bernard
Bernardo
Błażej
Biagio
Bonifacy
Bonifacio

Imiona żęńskie
Imiona
(nomi)
Po włosku
(in italiano)
Barbara
Barbara
Beata
Beata
Benedykta
Benedetta
Berenika
Berenice
Berta
Berta
Blanka
Bianca
Brygida
Brigida


środa, 10 października 2012

Dni tygodnia, miesiące i pory roku



I GIORNI DELLA SETTIMANA – Dni tygodnia

LUNEDÌ – Poniedziałek
MARTEDÌ – Wtorek
MERCOLEDÌ – Środa
GIOVEDÌ – Czwartek
VENERDÌ – Piątek
SABATO – Sobota
DOMENICA – Niedziela

I MESI – Miesiące

GENNAIO – Styczeń
FEBBRAIO – Luty
MARZO – Marzec
APRILE – Kwiecień
MAGGIO – Maj
GIUGNO – Czerwiec
LUGLIO – Lipiec
AGOSTO – Sierpień
SETTEMBRE – Wrzesień
OTTOBRE – Październik
NOVEMBRE – Listopad
DICEMBRE – Grudzień

LE STAGIONI – Pory roku

INVERNO – Zima
PRIMAVERA – Wiosna
ESTATE – Lato
AUTUNNO – Jesień

wtorek, 9 października 2012

Luca Spaghetti



« (...) Moim najlepszym przyjacielem we Włoszech jest, oczywiście, Luca Spaghetti. A tak przy okazji, nawet we Włoszech nazwisko Spaghetti uchodzi za bardzo zabawne. Jestem wdzięczna Luce, bo dzięki niemu dorównałam wreszcie mojemu koledze Brianowi, który miał szczęście mieszkać po sąsiedzku z północnoamerykańskim Indianinem, niejakim Dennisem Ha-Ha, i zawsze się chełpił, że ma kumpla o najfajniejszym nazwisku. Wreszcie mogę wystartować w tej konkurencji.

Luca mówi świetnie po angielsku i jest łasuchem (po włosku  una buona forchetta - „dobry widelec”), więc nadaje się na kompana dla takich jak ja głodomorów. Często dzwoni do mnie w środku dnia, żeby rzucić:  „Cześć, jestem niedaleko... chcesz się spotkać na filiżankę kawy? Albo na ogon wołowy?”
Spędzamy mnóstwo czasu w tych brudnych knajpkach w bocznych uliczkach i zaułkach Rzymu.
Lubimy restauracje z jarzeniowym oświetleniem i bez szyldu z nazwą na zewnątrz.
Plastikowe obrusy w czerwoną kratę.
Likier limoncello domowej roboty. 
Domowej roboty czerwone wino.
Makaron podawany w niewiarygodnych ilościach przez tych, których Luca nazywa  „małymi Juliuszami Cezarami”: hardych, nachalnych facecików, z dłońmi porośniętymi na wierzchu włosami i fantastycznie zadbanymi fryzurami w stylu lat pięćdziesiątych. (...)
Luca jest doradcą podatkowym. Włoskim doradcą podatkowym, co oznacza, że jest, jak sam mówi, „artystą”, ponieważ istnieje kilkaset oficjalnych przepisów podatkowych i wszystkie są ze sobą sprzeczne. Zatem wypełnienie zeznania podatkowego przypomina improwizacje jazzowe. (...)»



"JEDŹ, MÓDL SIĘ, KOCHAJ - czyli jak pewna kobieta wybrała się do Italii, Indii i Indonezji w poszukiwaniu wszystkiego" - ELIZABETH GILBERT, Przekład Marta Jabłońska-Majchrzak.

poniedziałek, 1 października 2012

TORTINE ALLA FRUTTA SECCA - babeczki z suszonymi owocami


SKŁADNIKI (na 12 babeczek):
1 szklanka jogurtu
1 szklanka mąki 00
½ szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
½ szklanka oliwy z oliwek extra-vergine
½ szklanka wody
½ łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
15 orzechów

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200st C.
Rozłupać orzechy włoskie, obrać jabłek  i pokroić w kostkę.
W misce połączyć wszystkie składniki – czyli jogurt, oliwę z oliwek extra-vergine, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, jabłka, orzechy włoskie – i wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Piec około 15/20 minut.


You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...