Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące.
SKŁADNIKI:
100
g masła
250
g nieobranych migdałów
3
jaja
500
g mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
szczypta soli
280
gr cukru pudru
1
jajko do smarowania
WYKONANIE:
Migdały
upraż w piekarniku o temperaturze 180 stopni na około 3-4 minut i odstaw
do przestudzenia. Jajka
zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę i przelej do
miski. Dodaj
mąkę i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz migdałami
Wyrób ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne w dotyku. Z
ciastą, rękoma obsypanymi mąką uformuj 3 wałki o długości około
30 cm. Ułóż
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj na wierzchu
roztrzepanym jajkiem. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut. Wyjmij
i pokrój nożem na ukośne plastry o grubości około 1-1,5 cm. Ułóż
na blasze i wstaw jeszcze raz do piekarnika i piecz do 170 stopni na
około 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Cantucci
smakują najlepiej maczane w słodkim, deserowym winie Vin Santo z Toskanii.