czwartek, 24 stycznia 2013

10 Najbardziej Słuchanych Piosenek we Włoszech w 4° tygodniu stycznia (2013r.)




Kliknij na tytuł aby słuchać piosenek!


  1. Will I Am - "Scream And Shout"
  2. Bon Jovi - "Because We Can"
  3. Fabri Fibra - "Pronti Partenza Via"
  4. Cixi - "Non Sono L'Unica"
  5. Neffa - "Molto Calmo"
  6. Lykke Li - "I Follow Rivers"
  7. Kesha - "Die Young"
  8. Pink - "Try"
  9. Davide - "100.000 Parole D'Amore"
  10. Green Day - "Stray Heart"

~~{Źródło - RSD}~~
Photo from here

sobota, 19 stycznia 2013

PENNETTE ALLE OLIVE E CIPOLLA - pennette z oliwkami i cebulą



SKŁADNIKI (2 porcje):
200 g makaronu
oliwa z oliwek extra-vergine
1 szczypta papryczki chili
1 cebula
oliwki

WYKONANIE:

Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody.
Tymczasem, cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni, rozgrzać trochę oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z szczyptą papryczki w proszku. Gdy cebula będzie prawie rozpuszczona, dodać oliwki.
Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię, dobrze wymieszać ze wszystkimi składnikami i podawać natychmiast.



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  ~ ~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI (2 persone):

200 gr di pasta
olio di oliva
1 pizzico di peperoncino in polvere
1 cipolla
olive

PROCEDIMENTO:

Non appena l'acqua bolle, buttate la pasta.
Nel frattempo, sbucciate la cipolla, tagliatela finemente e fatela rosolare in padella con un po' di olio e un pizzico di peperoncinoQuando la cipolla si sarà praticamente sciolta, aggiungete le olive.
Quando la pasta sarà cotta, scolatela e saltate in padella. Servite immediatamente, in modo che sia ben calda.

środa, 16 stycznia 2013

COME SEI? - jak wyglądasz?

SONO
Jestem
  • ALTO/ALTA
    Wysoki/wysoka
  • BASSO/BASSA
    Niski/niska
  • GRASSO/GRASSA
    Grubi/gruba
  • MAGRO/MAGRA
    Szczupły/szczupła
  • BELLO/BELLA
    Przystojny/ładna
  • BRUTTO/BRUTTA
    Brzydki/brzydka

poniedziałek, 14 stycznia 2013

"Il dolce far niente" & "l'arte di arrangiarsi"



«(...)Spytałam pewnego czasu Lucę, czy Włosi na wakacjach mają ten sam problem. 
Śmiał się tak serdecznie, że omal nie wjechał motocyklem w fontannę. 
- Ależ skąd! - odparł. - Jesteśmy mistrzami w bel far niente. 

To urocze powiedzonko.

Il dolce far niente oznacza „piękne nieróbstwo”. 
A teraz posłuchajcie... Włosi tradycyjnie byli zawsze pracowici, szczególnie tamci cierpliwie znoszący swój los robotnicy zwani braccianti (którzy nie posiadali nic poza siłą własnych rąk - braccia - by przetrwać na tym świecie). 

Mimo to il dolce far niente zawsze było cenionym przez Włochów ideałem. 

Piękne nieróbstwo jest celem, do którego dążymy poprzez ciężką pracę, ostatecznym osiągnięciem, którego się nam gratuluje. 
Im wspanialej i rozkoszniej potrafisz nic nie robić, tym większe twoje życiowe osiągnięcie. 

I nie musisz być wcale bogaty, by tego doświadczyć. 

Istnieje jeszcze jedno cudowne włoskie powiedzonko: l'arte d'arrangiarsi -sztuka robienia czegoś z niczego. 
Sztuka przekształcenia kilku prostych składników w ucztę albo spotkania grupki przyjaciół w święto. 
Każdy, kto potrafi czynić życie szczęśliwym, może to robić, nie tylko bogacze.(...)»



"JEDŹ, MÓDL SIĘ, KOCHAJ - czyli jak pewna kobieta wybrała się do Italii, Indii i Indonezji w poszukiwaniu wszystkiego" - ELIZABETH GILBERT, Przekład Marta Jabłońska-Majchrzak.


środa, 9 stycznia 2013

CANTUCCI


Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące. 


SKŁADNIKI:
100 g masła
250 g nieobranych migdałów
3 jaja
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
280 gr cukru pudru
1 jajko do smarowania

WYKONANIE:
Migdały upraż w piekarniku o temperaturze 180 stopni na około 3-4 minut i odstaw do przestudzenia. Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę i przelej do miski. Dodaj mąkę i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz migdałami  Wyrób ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne w dotyku. Z ciastą, rękoma obsypanymi mąką uformuj 3 wałki o długości około 30 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut. Wyjmij i pokrój nożem na ukośne plastry o grubości około 1-1,5 cm. Ułóż na blasze i wstaw jeszcze raz do piekarnika i piecz do 170 stopni na około 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.

Cantucci smakują najlepiej maczane w słodkim, deserowym winie Vin Santo z Toskanii.

wtorek, 8 stycznia 2013

Imiona po włosku (część 4)

F.

Imiona męskie
Imiona
(nomi)
Po włosku
(in italiano)
Fabian
Fabiano
Ferdynand
Ferdinando
Filip
Filippo
Florian
Floriano
Franciszek
Francesco
Fryderyk
Federico

Imiona żęńskie

Imiona
(nomi)
Po włosku
(in italiano)
Faustyna
Faustina
Felicyta
Felicita
Franciszka
Francesca
Fryderyka
Federica


You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...