SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek extra-vergine
2 łyżki Alchermes
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
mąka
olej do smażenia
cukier puder
WYKONANIE:
Wlać do dużej miski jajka, cukier, oliwę z oliwek, Alchermes, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszać wszystkie składniki - na początku łyżką, a potem rękami - dodając od czasu do czasu mąkę, by otrzymać elastyczne i miękkie ciasto (podobne do ciasto na pizzę). Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość około 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać prostokąty (długość 7-8 cm, szerokość 3-4 cm). Smażyć na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu, Fiocchi posypać cukrem pudrem.
Smacznego i Wesołego Tłustego Czwartku:)