Makaron
to doskonały składnik włoskiej kuchni, znany
i kochany na całym świecie.
Aby być naprawdę "włoski",
makaron należy gotować "al
dente"
(“na ząb”, czyli lekko niedogotowany).
Oto prawdziwe, włoskie instrukcje!;)
Photo: http://bit.ly/1Dsh1Ig
WYKONANIE:
- Na 100 g makaronu powinien przypadać 1 liter wody i 10 g soli (ok. pół łyżki).Woda do gotowanie makaronu należy umieszczać na ogniu i doprowadzić do wrzenia.Posólić wodę dopiero wtedy, kiedy zacznie się gotować.Gdy sół się rozpuści i woda znowu zacznie wrzeć, wlać makaron.
- Po około minutę, wymieszać makaron – mieszając w regularnych odstępach czasu. Zapobiegnie to jego sklejaniu.
- Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju i składników, z których został przygotowany.Przed odcedzeniem makaronu, spróbować go aby sprawdzić, czy makaron już jest ugotowany.Ugotowany “al dente” suszony makaron jest sprężysty i lekko twardy: miękki z zewnątrz, o delikatnie wyczuwalnym rdzeniu.
- Odcedzić makaron.
- Smażyć makaron z sosem.Ewentualnie dodaj do sosu około szklanki wody w której gotuje się makaron, aby polepszyć konsystencję i podkreślić jego smak.
NIE!
- Nie dodawaj oleju do wody, w której gotuje się makaron!!
- Nie płucz ugotowanego makaronu.
- Nie trzymaj makaron w ciepłej wodzie, bo się rozmiękczy.
Widze, ze z makaronem sobie radze :)stosuje sie do wiekszosci Twoich rad!
OdpowiedzUsuńHehe bardzo się cieszę;)
OdpowiedzUsuńmnie też dobrze idzie :)
OdpowiedzUsuń