Aperitivo to sposób na relaks i na pobudzeniu apetytu przed kolacją:)
Pochodzący
z Turynu – Aperitivo to niskoprocentowy napój
alkoholowy, spożywany na stojąco przed posiłkiemy wraz z
towarzyszącymi im przekąskami.
Około
18:30/19:00 restauratorzy - szczególnie w północnych regionach
Włoch - przygotowują bogaty bufet: można znaleźć czipsy
(patatine), orzeszki ziemne (noccioline), pistacje (pistacchi),
kawałki pizzy (pizzette), smażone warzywa (verdura fritta),
makarony (pasta), szynkę (affettati) i wiele, wiele więcej.
Zasada
polega, że przy zamówieniu napoju można spożywać, co bufet
zaoferuje.
Najbardziej
popularny drink na Aperitivo we Włoszech to Spritz - koktajl z
Prosecco, Campari i gazowaną wodą (czy Seltz'em).
Inne popularne
drinki to Americano, Pirlo, Campari, Rossini, San Pellegrino, Negroni
– oraz, oczywiście, można też wypić kieliszek Prosecco.
spritz.... uwielbiam, ale nie z campari, a z aperolem... ale się rozmarzyłam...
OdpowiedzUsuńe ancora voglia di tornare in Italia :) mi piace molto questa cucina! Saluti dal Polonia!
OdpowiedzUsuńSpritz z aperolem to jest to !!! :)
OdpowiedzUsuńZawsze ląduje na liście zakupów.
Fajny temat, ładne zdjęcia. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńA ja jestem wierna Crodino!:)
OdpowiedzUsuń