SKŁADNIKI (na ok. 20/25 sztuk):
100 g miękkiego masła
90 g gorzkiej czekolady
60 g mlecznej czekolady
100 g cukru pudru
Do obtoczenia
gorzkie kakao
cukier puder
WYKONANIE:
Mleczną i gorzką czekoladę posiekać na kawałki.
Umieścić garnek na ogniu, dodać czekoladę, wymieszać aż wszystko się rozpuszcza i ostudzić.
Cukier puder utrzeć mikserem razem z masłem na puszystą masę.
Następnie stopniowo dodawać po łyżce czekoladę mieszając mikserem.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasem, z masy formować kuleczki, posypać kakao i cukrem pudrem i odstawić na około 2 godziny do lodówki.
PS. Serwowałam trufle w miseczce waflowej do lodów ;)
~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:
INGREDIENTI (per circa 20/25 tartufini):
100 gr di burro ammorbidito
90 gr di cioccolato fondente
60 gr di cioccolato al latte
100 gr di zucchero a velo
Per la copertura
cacao amaro in polvere
zucchero a velo
PROCEDIMENTO:
Spezzettate il cioccolato fondente e al latte.
Ponete un pentolino sul fuoco, aggiungete il cioccolato, mescolate fino a sciogliere il tutto e lasciate raffreddare.
Montate il burro con lo zucchero a velo con l'aiuto di un mixer.
Aggiungete successivamente, un cucchiaio per volta, il cioccolato - sempre continuando a montare.
Lasciate riposare il composto in frigorifero per un'ora.
Trascorso questo tempo, formate con il composto delle palline, cospargetele con il cacao amaro e lo zucchero a velo e lasciatele riposare in frigo per 2 ore.
PS. Ho servito i tartufini all'interno di coppettine in cialda per gelati ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz