piątek, 23 września 2011

PISELLI & SPECK: CONTORNO O CON LA PASTA? – groszek i Speck: dodatek czy z makaronem?


SKŁADNIKI:
oliwa z oliwek extra-vergine
1 szczypta papryczka chili
1 cebula 
pół szklanki wody
1 puszka groszku
Speck

WYKONANIE:
Na patelnię wlać trochę oliwy extra-vergine, szczyptę papryczki chili i drobno posiekaną cebulę. Smażyć aż cebula będzie już miękka.
Dodać groszek Speck pokrojony na kawałki i, ewentualnie, pół szklanki wody.
Mieszając smażyć groszek na małym ogniu kilka minut i podawać natychmiast.
Można jeść groszek jako dodatek lub jako sos do makaronu.


~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI:
olio extra-vergine di oliva
1 pizzico di peperoncino in polvere
1 cipolla
mezzo bicchiere d'acqua
1 barattolo di piselli
Speck

PROCEDIMENTO:
Versare in una padella un po' di olio extra-vergine d'oliva, la cipolla tagliata molto finemente e un pizzico di peperoncino. Lasciare soffriggere finché la cipolla non si sarà praticamente sciolta. Aggiungere i piselli, lo Speck tagliato e pezzetiti e, eventualmente, il mezzo bicchiere d'acqua .  Mescolando, saltare i piselli a fuoco basso per qualche minuto e servire immediatamente.
I piselli saranno ottimi mangiati come contorno oppure come condimento alla pasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...