czwartek, 9 maja 2013

APERITIVO we Włoszech!



Aperitivo to sposób na relaks i na pobudzeniu apetytu przed kolacją:)


Pochodzący z Turynu – Aperitivo to niskoprocentowy napój alkoholowy, spożywany na stojąco przed posiłkiemy wraz z towarzyszącymi im przekąskami.

Około 18:30/19:00 restauratorzy - szczególnie w północnych regionach Włoch - przygotowują bogaty bufet: można znaleźć czipsy (patatine), orzeszki ziemne (noccioline), pistacje (pistacchi), kawałki pizzy (pizzette), smażone warzywa (verdura fritta), makarony (pasta), szynkę (affettati) i wiele, wiele więcej.

Zasada polega, że przy zamówieniu napoju można spożywać, co bufet zaoferuje.


Najbardziej popularny drink na Aperitivo we Włoszech to Spritz - koktajl z Prosecco, Campari i gazowaną wodą (czy Seltz'em). 


Inne popularne drinki to Americano, Pirlo, Campari, Rossini, San Pellegrino, Negroni – oraz, oczywiście, można też wypić kieliszek Prosecco.

5 komentarzy:

  1. spritz.... uwielbiam, ale nie z campari, a z aperolem... ale się rozmarzyłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. e ancora voglia di tornare in Italia :) mi piace molto questa cucina! Saluti dal Polonia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spritz z aperolem to jest to !!! :)
    Zawsze ląduje na liście zakupów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny temat, ładne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja jestem wierna Crodino!:)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...