poniedziałek, 13 maja 2013

Jak gotować makaron "al dente"? Prawdziwe, włoskie instrukcje.

Makaron to doskonały składnik włoskiej kuchni, znany i kochany na całym świecie. 
Aby być naprawdę "włoski", makaron należy gotować "al dente" (“na ząb”, czyli lekko niedogotowany).
Oto prawdziwe, włoskie instrukcje!;)

Photo: http://bit.ly/1Dsh1Ig 

WYKONANIE:
  1. Na 100 g makaronu powinien przypadać 1 liter wody i 10 g soli (ok. pół łyżki).
    Woda do gotowanie makaronu należy umieszczać na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
    Posólić wodę dopiero wtedy, kiedy zacznie się gotować.
    Gdy sół się rozpuści i woda znowu zacznie wrzeć, wlać makaron.

  2. Po około minutę, wymieszać makaron – mieszając w regularnych odstępach czasu. Zapobiegnie to jego sklejaniu.

  3. Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju i składników, z których został przygotowany.
    Przed odcedzeniem makaronu, spróbować go aby sprawdzić, czy makaron już jest ugotowany.
    Ugotowany “al dente” suszony makaron jest sprężysty i lekko twardy: miękki z zewnątrz, o delikatnie wyczuwalnym rdzeniu.

  4. Odcedzić makaron.

  5. Smażyć makaron z sosem.
    Ewentualnie dodaj do sosu około szklanki wody w której gotuje się makaron, aby polepszyć konsystencję i podkreślić jego smak.

NIE!
  • Nie dodawaj oleju do wody, w której gotuje się makaron!!
  • Nie płucz ugotowanego makaronu.
  • Nie trzymaj makaron w ciepłej wodzie, bo się rozmiękczy.


3 komentarze:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...