wtorek, 14 lutego 2012

CUORICINI ALL'ALBICOCCA – serduszka morelowe


SKŁADNIKI:
160 g mąki
60 g cukru
2-3 krople esencji wanilii
1 jajko
60 g masła
dżem morelowy
cukier puder

WYKONANIE:
W dużej misce utrzeć masło z cukrem. Następnie dodać jajko i wanilię.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.
Zagnieść ciasto i schłodzić około 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu, podzielić ciasto na dwie części i wałkować na grubość około ½ cm.
Posypać połowę ciasta z łyżkami dżemu, nakładać drugą połowę ciasta i foremką wycinać kształty.
Piec około 20 minut w temperaturze ca. 200 stopni i ostudzić. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.


~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI:
160 gr di farina
60 gr di zucchero
2-3 gocce di essenza di vaniglia
1 uovo
60 gr di burro
marmellata di albicocca
zucchero a velo

PROCEDIMENTO:
In una ciotola ben capiente montate il burro con lo zucchero. Successivamente aggiungete l'uovo e la vaniglia.
In un'altra ciotola mescolate la farina e il lievito e aggiungete il burro e lo zucchero precedentemente lavorati. Impastate la pasta e ponetela in frigo per circa 30 minuti affinché si raffreddi. Trascorso questo tempo, dividete la pasta in due parti e stendetela con uno spessore di circa ½ cm. Cospargete una delle metà di pasta con dei cucchiaini di marmellata, ponete sopra l'altra metà e date la forma ai biscotti. Cuocete per circa 20 minuti a 200 gradi e lasciate raffreddare. Una volta cotti i biscotti possono essere cosparsi di zucchero a velo.

1 komentarz:

  1. serduszka w taki dzień jak dziś to największe przyjemności.

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...