piątek, 27 kwietnia 2012

GIRELLE AL CIOCCOLATO – girelle czekoladowe


Oto przepis na girelle czekoladowe na pyszne włoskie śniadanie!
Ecco a voi la ricetta delle girelle, perfette per una prima colazione all'italiana!




SKŁADNIKI:
300 g mąki
60 g cukru
1 szczypta soli
1 kostka drożdży
1 szklanka ciepłej wody
30 g masła
2 łyżeczki miodu
1 jajko
Nutella®


WYKONANIE:
Rozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody z miodem. 
Wlać do miski mąkę, cukier, sól, jajko i masło - i w końcu dodać drożdże. 
Ciasto dobrze wyrobić z rękami przez kilka minut na gładkie ciasto. 
Następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. 
Po tym czasie, rozwałkować ciasto i posmarować Nutellą®.
Ciasto zwijać roladę. Pokroić taką roladę na ok. 5 cm kawałki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C na około 20-25 minut.


~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI:
300 gr di farina
60 gr di zucchero
1 pizzico di sale
1 cubetto di lievito di birra
1 bicchiere di acqua tiepida
30 gr di burro
2 cucchiaini di miele
1 uovo
Nutella®

PROCEDIMENTO:
Sciogliete il lievito di birra in un bicchiere di acqua tiepida, insieme al miele. Versate in una ciotola la farina, lo zucchero, il sale, l'uovo e il burro – e alla fine aggiungete il lievito. Mescolate gli ingredienti aiutandovi anche con le mani, finché non otterrete un composto liscio ed elastico. Coprite la pasta con un panno, e lasciatela lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido e asciutto. Trascorso questo tempo, stendete la pasta con il mattarello e farcitela con la Nutella®. A questo punto arrotolate la pasta e tagliatela a fette (spessore di circa 5 cm). Infornate per circa 20-25 minuti a 200° (preriscaldato).


2 komentarze:

  1. niezwykle apetyczne wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie czekoladowo zakręcone :-)
    Ręka sama sięga po chociaż jedną!

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...