czwartek, 21 czerwca 2012

PASTA FREDDA CON SPECK E ZUCCHINE – zimny makaron pennette ze Speck'em i cukinią


SKŁADNIKI (4 porcje):
400 g makaronu
3 cukinie
100 g Speck (pokrojny na kawałki)
1 szalotka
sól
oliwa z oliwek extra-vergine
papryczka chilli


WYKONANIE:
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić (wlać trochę oliwy z oliwek, i makaron nie będzie suchy).
Szalotki obrać i drobno posiekać. Na patelni, rozgrzać trochę oleju i podsmażyć szalotkę z odrobiną paprycki. Gdy szalotka będzie prawie rozpuszczona, dodać pokrojoną cukinię i Speck: smażyć aż cukinia będą miękkie ale chrupiące, i przestudzić.
Kiedy makaron będzie zupełnie chłodny, dodać cukinię i Speck - i makaron jest gotowy!





~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI (per 4 persone):
400 gr di penne
3 zucchine
100 gr di Speck (tagliato a pezzetti)
1 scalogno
sale
olio extra-vergine d'oliva
peperoncino

PROCEDIMENTO:
Cuocete la pasta, scolatela e lasciatela raffreddare (per fare in modo che non diventi collosa, versateci un filo d'olio).
Sbucciate lo scalogno, tagliatelo finemente e fatelo rosolare in padella con un po' di olio e un pizzico di peperoncino. Quando lo scalogno si sarà praticamente sciolto, aggiungete le zucchine tagliate e lo Speck: lasciate cuocere finché le zucchine non saranno tenere ma croccanti, e lasciate raffreddare.
Quando la pasta sarà completamente fredda, aggiungete le zucchine con lo Speck e la pasta è pronta!

1 komentarz:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...