czwartek, 14 marca 2013

FROLLINI AL CIOCCOLATO BIANCO – kruche ciasteczka z białą czekoladą




SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
180 g miękkiego masła
1 tabliczka białej czekolady

WYKONANIE:
W dużej misce utrzeć cukier, cukier waniliowy i masło. Następnie dodać jajko.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce na około 30 minut.
Po tym czasie, rozwałkować ciasto i foremką wycinać kształty.
Piec około 20 minut w temperaturze ca. 180 stopni i ostudzić. Roztopić białą czekoladę i polewać nią ciastka.


~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:

INGREDIENTI:
3 tazze di farina
3/4 tazza di zucchero
1 cucchiaino di zucchero a velo
1 cucchiaino di lievito per dolci
1 uovo
180 g di burro morbido
1 tavoletta di cioccolato bianco

PROCEDIMENTO:
In una ciotola ben capiente montate il burro con lo zucchero e lo zucchero a velo. Successivamente aggiungete l'uovo.
In un'altra ciotola mescolate la farina e il lievito e aggiungete il burro e lo zucchero precedentemente lavorati. Impastate la pasta e ponetela in frigo per circa 30 minuti affinché si raffreddi. Trascorso questo tempo, stendete la pasta e tagliate i biscotti con la formina. Cuocete per circa 20 minuti a 180 gradi e lasciate raffreddare. Sciogliete la cioccolata bianca e cospargete i biscotti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...