W
dniach 10 – 13 października 2013 roku, Bologna zapraszała na
“MortadellaBò”, czyli na święto Mortadelli. Ja tam byłam, więc oto mój reportaż!
Mortadella (pochodzona z Bolonii) produkowana jest od co najmniej 500 lat. Właściwie, nazwa Mortadella pochodzi od łacińskiego słowa "mirtatum" (mirta) oraz "mortario" (moździerz).
Prawdziwa Mortadella di Bologna chroniona jest przez oznaczenie PGI (Protected Geographical Indication).
Program festiwalu był pełen wydarzeń:
- Mortadelloteca "È qui la fetta?" ( czyli "To tutaj plasterek?")
- Emporio in Rosa (sprzedaż mortadeli)
- Konferencje i wykłady ekspertów
- Zabawy dla dzieci
- "Finger food in Rosa" - degustacje
- restauracje, cooking events i wiele innych atrakcji.
Więcej informacji można znaleźć na stronie Internetowej http://www.mortadellabo.it/home.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz