czwartek, 17 października 2013

“MortadellaBò”, czyli festiwal Mortadelli w Bolonii

W dniach 10 – 13 października 2013 roku, Bologna zapraszała na “MortadellaBò”, czyli na święto Mortadelli. Ja tam byłam, więc oto mój reportaż!


Mortadella (pochodzona z Bolonii) produkowana jest od co najmniej 500 lat. Właściwie, nazwa Mortadella pochodzi od łacińskiego słowa "mirtatum" (mirta) oraz "mortario" (moździerz).
Prawdziwa Mortadella di Bologna chroniona jest przez oznaczenie PGI (Protected Geographical Indication). 

Program festiwalu był pełen wydarzeń:
  • Mortadelloteca "È qui la fetta?" ( czyli "To tutaj plasterek?")




  • Emporio in Rosa (sprzedaż mortadeli)



  • Konferencje i wykłady ekspertów

  • Zabawy dla dzieci 


  • "Finger food in Rosa" - degustacje






  • restauracje, cooking events i wiele innych atrakcji.
Oto materiały informacyjne o historii Mortadelli na Piazza Maggiore:




Więcej informacji można znaleźć na stronie Internetowej  http://www.mortadellabo.it/home.php

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...