środa, 30 października 2013

TORTA TENERINA – czekoladowa rozkosz z Ferrara

 SKŁADNIKI:
300 g czekolady gorzkiej
150 g masła
4 łyżki mąki
100 g cukru
3 jajka
cukier puder

WYKONANIE:
W rondelku na małym ogniu rozpuścić razem masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
W tym czasie, utrzeć żółtka z cukrem.
Dodać czekoladę roztopioną z masłem, mąkę i ubite białka i delikatnie wymieszać.
Przelać masę do natłuszczonej formy, piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia na chwilę, oprószyć cukrem i... smacznego :)



~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI:
300 gr di cioccolato fondente
150 gr burro
4 cucchiai di farina
100 gr di zucchero
3 uova
zucchero a velo

PROCEDIMENTO:
In un pentolino, sciogliete a fuoco lento il cioccolato con il burro e lasciate raffreddare.
Nel frattempo, montate i tuorli d'uovo con lo zucchero. Aggiungete il cioccolato appena sciolto con il burro, la farina e gli albumi montati a neve e mescolate delicatamente.
Versate il composto in una tortiera imburrata e infornate a 180° per circa 30 minuti.
Una volta che la torta sarà cotta, lasciatela raffreddare, cospargetela di zucchero a velo e... buon appetito :)


2 komentarze:

  1. Pyszności :-) Uwielbiam wszystko co czekoladowe :-) Chyba skradnę przepis jak pozwolisz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam, ciasto jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...