300
g czekolady gorzkiej
150
g masła
4
łyżki mąki
100 g cukru
3
jajka
cukier
puder
WYKONANIE:
W
rondelku na małym ogniu rozpuścić razem masło i czekoladę. Zdjąć
z ognia i ostudzić.
W
tym czasie, utrzeć żółtka z cukrem.
Dodać
czekoladę roztopioną z masłem, mąkę i ubite białka i delikatnie
wymieszać.
Przelać
masę do natłuszczonej formy, piec w 180 stopniach przez około 30
minut.
Upieczone
ciasto zostawić do ostygnięcia na chwilę, oprószyć cukrem i...
smacznego :)
~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO
INGREDIENTI:
300
gr di cioccolato fondente
150
gr burro
4
cucchiai di farina
100 gr di zucchero
3
uova
zucchero
a velo
PROCEDIMENTO:
In
un pentolino, sciogliete a fuoco lento il cioccolato con il burro e
lasciate raffreddare.
Nel
frattempo, montate i tuorli d'uovo con lo zucchero. Aggiungete il
cioccolato appena sciolto con il burro, la farina e gli albumi
montati a neve e mescolate delicatamente.
Versate
il composto in una tortiera imburrata e infornate a 180°
per circa 30 minuti.
Una
volta che la torta sarà cotta, lasciatela raffreddare, cospargetela
di zucchero a velo e... buon appetito :)