wtorek, 27 września 2011

TORTINE ALLA CAROTA – babeczki z ciasta marchewkowego


SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
150 g startej na grubych oczkach marchewki
125 g mielonych migdałów
125 g cukru
2 jajka
40 g mąki
1 saszetka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Oddzielić żółtka od białek.
W misce ubić żółtka z cukrem, dodać startą marchewkę, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
Z białek ubić pianę i delikatnie dodać do mieszanki.
Dobrze wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć nimi foremki do babeczek i piec w 180 stopni około 40/50 minut.




~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI (per 12 tortine):
150 gr di carote grattugiate grossolanamente
125 gr di mandorle tritate
125 gr di zucchero
2 uova
40 gr di farina
1 bustina di lievito

PROCEDIMENTO:
Separare i tuorli d'uovo dagli albumi. 
In una ciotola, montare i tuorli d'uovo con lo zucchero, aggiungere le carote grattugiate, le mandorle tritate, la farina e il lievito.
Montare a neve gli albumi e aggiungerli delicatamente al composto.
Amalgamare bene tutti gli ingredienti, versarli nei pirottini, e infornare a 180° per circa 40/50 minuti.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...