Według tradycji katolickiej Dzień Zaduszny (pierwszy dzień po Wszystkich Świętych) - "Il Giorno dei Morti" po włosku - poświęcony modlitwom za dusze zmarłych oczekujących na zbawienie.
Tego dnia ludzie wspominają wszystkich, którzy odeszli z tego świata.
W Zaduszki odwiedza się cmentarze, groby zmarłych z rodziny i uczestniczy się w mszach, modląc się w intencji zmarłych.
Tego dnia istnieje tradycja składania kwiatów na grobach zmarłych, wieńców lub też innego typu ozdób mających być symbolem pamięci o tychże zmarłych.
We Włoszech w Zaduszki powszechny jest zwyczaj przygotowanie specjalnych słodyczy, w ogóle zwane "dolci dei morti" (= słodycze nieboszczyków) z okazji dnia.
Jeden z najpopularniejszych deserów – a przede wszytkim w północnych Włoszech - jest zdecydowanie "fava dei morti" (= bób nieboszczyków).
Ten deser jest wykonany z migdałów wklej, ma płaski kształt i to może być kolorowy.
Według starożytnej tradycji, bób to środków bezpośredniego porozumiewania się między światem umarłych a światemżywych.
Kolejny tradycyjny deser (w Emilia-Romagna), jest “piada dei morti” (= ciasta nieboszczyków), z suszonych owoców.
The pictures of this post have been found on web. In case of a copyright violation, please contact me and I'll remove them immediatly.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz