sobota, 12 listopada 2011

PANINI CON MOZZARELLA E PROSCIUTTO - bułeczki z mozzarellą i prosciutto


SŁADNIKI (na ok.20 bułeczek):
300 g mąki
1 kostka drożdży (25 g)
1 jajko
½ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli
60 g oliwy z oliwek extra-vergine
100 g prosciutto
1 pokrojona w kostkę mozzarella

WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić otwór w środku.
Wlać rozpuszczone drożdże do mąki. Następnie dodać jajko, sól, oliwę, mozzarellę i prosciutto. Wyrobić ciasto rękami na gładką i elastycznę masę. Podzielić ciasto na mniej więcej 20 części – tyle ile bułeczek i z każdej części formować kulkę.  Powierzchnię bułeczek posmarować delikatnie oliwą. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 2 godziny). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 





~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:

INGREDIENTI (per circa 20 panini):
300 gr di farina
1 cubetto di lievito di birra (25 gr)
1 uovo
½ bicchiere di acqua calda
1 cucchiaino di sale
60 gr di olio extra-vergine di oliva
100 gr di prosciutto
1 mozzarella

PROCEDIMENTO:
Sciogliete il lievito di birra in un bicchiere pieno di acqua calda per circa metà. Versate in una ciotola capiente la farina e con le mani formate un buco al centro.
Aggiungete il lievito appena sciolto al centro della farina. Aggiungete poi l'uovo, il sale, l'olio, la mozzarella e il prosciutto.
Impastate bene con le mani fino ad ottenere una pasta liscia, compatta ma morbida.
Dividete la pasta in circa 20 parti - una per ogni panino. Con ciascuna parte fate una palla.
Ungete leggermente la superficie dei panini con un po' d'olio e lasciateli lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido, fino a quando il volume dell'impasto non sarà almeno raddoppiato.
Cuocete i panini in forno a 200° per circa 20 minuti.



4 komentarze:

  1. Przepis wygląda super, dzisiaj nie upiekę bo mam inne plany, ale dodaję go do ulubionych, tylko dlaczego najpierw dzielimy ciasto na porcje, a potem dodajemy szynkę i mozzarellę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Ja zrobiłam tak, bo w ten sposób byłam pewna, że każdy bułeczek miał taką samą ilość szynky i mozzarelly. Ale oczywiście można dodać najpierw szynkę i mozzarellę, a potem dzielić ciasto - myślę, że to nie będzie problem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja miałam już kilka przepisów na pizze.. i nie zawsze była dobra.. jak tylko znajdę czas to wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. No to mam nadzieję, że mój przepis Ci posmakuje;) Daj mi znać;)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...