piątek, 4 listopada 2011

TORTA SALATA – słony tort



SKŁADNIKI:
300 g mąki
½ saszetka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
3 łyżki startego Parmezanu
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek extra-vergine
100 g mortadeli pokrojonego w kostkę
50 g salami pokrojonego w kostkę
60 g sera pokrojonego w kostkę

WYKONANIE:
Suche składniki wymieszać w misce - cyli mąkę, proszek, sól, pieprz i Parmezan.
Osobno mokre składniki - czyli jajka, oliwę z oliwek extra-vergine, salami, mortadellę i ser.
Połączyć wszystkie składniki, masę wlać do tortownicy i posypać odrobiną parmezanu. Piec w 180 stopni około 25 minut.




~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI:
300 gr di farina
½ bustina di lievito salato
1 cucchiaino di sale
1 pizzico di pepe
3 cucchiai di Parmigiano grattugiato
2 uova
4 cucchiai di olio extra-vergine di oliva
100 gr di Mortadella a cubetti
50 gr di Salame a cubetti
60 gr di formaggio a cubetti



PROCEDIMENTO:
Mescolare gli ingredienti secchi in una ciotola - ovvero farina, lievito, sale, pepe e Parmigiano. Separatamente gli ingredienti umidi - ovvero le uova, l'olio, il salame, la mortadella e il formaggio.
Unire tutti gli ingredienti, versarli in una tortiera e cospargere di Parmigiano. Cuocere per circa 25 minuti ad una temperatura di 180 gradi.


2 komentarze:

  1. Sembra molto squisito :) a co proponujesz do tego? czy jesz samo :)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jadłam tego dziś na obiad, i to było naprawdę pyszne;) Możesz jeść samo, bo to jest bardzo smaczne, ale oczywiście możesz też jeść z trochę serem, z szynką albo z warzywami (ja proponuję z warzywami z grilla - na przykład pomidory, cukinia, itd..).
    Daj mi znać, jeśli będziesz przygotowywać i jeśli podoba Ci się;)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...