Torrone to włoski bożonarodzeniowy smakołyk na bazie miodu, cukru i ubitych białek, z prażonymi migdałami lub orzechami, w czekoladzie lub bez – najcześciej wciśniety pomiędzy dwa opłatki. Torrone ma dwie wersje: "morbido" (miekkie) i "duro" (twarde).
W okresie Świąt Bożego Narodzenia torrone nie może zabraknać na stole;)
Etymologia nazwy torrone pochodzi od hiszpańskiego "turrón" = przypieczony i od łacińskiego "torrere" = opiekać.
Prawdopodobnie torrone, ma swe korzenia na Bliskim Wschodzie – ale tradycyjna legenda głosi, że pierwsze torrone powstało w dniu 25 października 1441r. w Cremonie, w dniu ślubu Bianca Maria Visconti i Francesco Sforza. To kształtem miało przypominać dzwonnice Torrozzo (wysoka dzwonnica katedry miasta Cremony: Cremona, miasto które panna młoda wniosła w posagu). Ta legenda głosi, że od nazwy owej dzwonnicy miała się wziaść jego nazwa.
Sperlari S.p.A. to włoska firma specjalizująca się w produkcji cukierków, musztarda, a przede wszystkim torrone i torroncini - część grupa Leaf Italia S.r.l.
Została założona w Cremonie w 1836 roku przez Enea Sperlari. Główna siedziba firmy znajduje się w Cremonie.
"Festa del torrone" (festiwal) odbywa się każdego roku w Cremonie:
The pictures published in this post are a rework of pictures taken from web. In case of a copyright violation, please contact me and I'll remove them immediatly.
Uwielbiam to:)
OdpowiedzUsuń