wtorek, 17 stycznia 2012

TORTA ALLE PERE - ciasto z gruszkami

Ecco una ricetta per una deliziosa torta alle pere!
Oto przepis na słodkie ciasto z gruszkami!



INGREDIENTI:
300 gr di farina
125 gr di zucchero
125 gr di burro
2 uova
1 pizzico di sale
1 cucchiaino di lievito per dolci
3 pere



PROCEDIMENTO:
Sciogliete il burro a bagnomaria o nel microonde, e lasciatelo raffreddare. In una ciotola mescolate la farina, il lievito, lo zucchero, il sale e alla fine aggiungete le uova e il burro appena sciolto.
Impastate bene con le mani, e riponete la pasta in frigorifero per circa una mezz'ora.
Nel frattempo sbucciate le pere e tagliatele a pezzetti. Dividete la pasta in due parti e stendetela con uno spessore di circa ½ cm. Ponete la prima metà su una tortiera (praticate dei fori con una forchetta), ricopritela con i pezzetti di pera, e infine richiudete il tutto con la seconda metà di pasta.
Infornate per circa 30 minuti a 200°, finché la torta non sarà ben dorata.



WERSJA PO POLSKU

SKŁADNIKI:
300 g mąki
125 g cukru
125 g masła
2 jajka
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 gruszki

WYKONANIE:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, i przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i na koniec dodać jajka i masło.
Wyrobić dobrze z rękami i umieścić ciasto w lodówce przez około pół godziny, a potem podzielić na dwie części. W międzyczasie obrać gruszki i pokrój je na kawałki.
Rozwałkować ciasto na grubość około ½ cm.
Umieść pierwszy pół ciasta w tortownicy (ciasto nakłuć widelcem), na cieście rozłożyć gruszki, a w końcu dodać drugi pół ciasta.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopniach do uzyskania jasno złotego koloru.

1 komentarz:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...