piątek, 3 lutego 2012

CIOCCOLATA IN TAZZA PER UNA FREDDA GIORNATA NEVOSA - gorąca czekolada na śnieżne zimowe dni

Pada śnieg, wieje zimny wiatr... Na śnieżne zimowe dni – gorąca czekolada to na pewno najlepsze lekarstwo!;) Słodki, pachnący napój, którego przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu. Oto jak zrobić idealną gorącą czekoladę – z włoską przepisem oczywiście ;)
~~~~
Nevica, tira un vento freddo... Per le fredde giornate nevose – una cioccolata calda è sicuramente la soluzione migliore!;) Una bevanda dolce e fragrante, la cui preparazione non richiede molto tempo. Ecco come preparare un'ottima cioccolata calda – con una ricetta italiana ovviamente;)





 SKŁADNIKI:
300 ml mleka
50 gramów niesłodzonego kakao w proszku
50 gramów cukru
15 g mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Wlać suche składniki (więc kakao, cukier i mąka ziemniaczana) do miski, i dobrze wymieszać. Zagotować mleko, dodać suche składniki i wymieszać.
Przelać do filiżanek i... smacznego :)


~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI:
300 ml di latte
50 gr di cacao amaro in polvere
50 gr di zucchero
15 gr di frumina (o di fecola di patate)

PROCEDIMENTO:
Versate in una ciotola il cacao, lo zucchero e la frumina e mescolate finché gli ingredienti non saranno ben amalgamati. Scaldate il latte in un pentolino e versate la polvere appena ottenuta, mescolando finché non raggiungete la densità desiderata.
Versate in una tazza e bevetela quando è ancora calda :)

5 komentarzy:

  1. Wow.. wygląda na proste :) może spróbuję jak wrócę od fryzjera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyjemne jest takie czekoladowe rozgrzewanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze kupuję z automatu ale tak zrobiona samemu jest chyba lepsza. Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...