czwartek, 9 lutego 2012

TRADYCYJNA, WŁOSKA PIZZA



SKŁADNIKI:
500 g mąki
1 kostka drożdży (25 g)
1 szklanka letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek extra-vergine
1 łyżeczki soli
3-4 łyżki sosu pomidorowego
mozzarella

WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Mąkę i sól wsypać na stolnicę lub do dużej miski i pośrodku zrobić wgłębienie.
Wlewać rozpuszczone drożdże i dodać oliwę z oliwek extra-vergine, mieszając łyżką.
Energicznie wyrobić ciasto ręką, tak aby było gładkie, miękkie i sprężyste - przez około 20 minut. Dodać więcej mąki lub wody w zależności od konsystencji ciasta.
Uformować kulę z ciasta i włożyć ją do większej miski.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2-3 godziny.
Po tym czasie, rozwałkować ciasto z wałkiem, rozsmarować około 3-4 łyżki sosu pomidorowego, mozzarellę na kawałki, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek extra-vergine.
Piec przez około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni.



~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI:
500 gr di farina
1 cubetto di lievito di birra (25 gr)
1 bicchiere di acqua tiepida
3 cucchiai di olio extra-vergine di oliva
1 cucchiaino di sale
3-4 cucchiai di salsa di pomodoro
mozzarella

PROCEDIMENTO:
Sciogliete il lievito in acqua tiepida.
Versate la farina e il sale sulla spianatoia oppure in una ciotola capiente, e formate un buco al centro. 
Versate il lievito appena sciolto e aggiungere l'olio, mescolando con un cucchiaio.
Lavorate l'impasto energicamente con le mani fino ad ottenere una pasta liscia, morbida ed elastica - per circa 20 minuti. Aggiungete altra acqua o farina a seconda della consistenza della pasta.
Formate una palla con l'impasto e ponetela in una ciotola più grande.
Copritela con un panno e lasciatela lievitare in un luogo caldo finché non avrà raddoppiato il suo volume per circa 2-3 ore.
Trascorso questo tempo, stendete la pasta con il mattarello, cospargetela con 3-4 cucchiai di salsa di pomodoro, mozzarella a pezzi, un pizzico di sale e un filo di olio.
Cuocete per circa 20 minuti a 180-200 gradi.



1 komentarz:

  1. Warto też pomyśleć o dorzuceniu czegoś od siebie - na przykład oliwek czy dodatkowej cebuli.

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...