poniedziałek, 21 maja 2012

CIAMBELLA ALLO YOGURT – ciambella jogurtowa

Ciambella to włoskie tradycyjne ciasto - spożywane a przede wszystkim na śniadanie: oto mój przepis! :)


SKŁADNIKI:
200 g mąki
120 g cukru
1 jajko
125 g jogurtu
80 g masła
1 saszetka proszku do pieczenia
kawałki czekolady
cukier puder

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200st.
Suche składniki wymieszać w misce – czyli mąkę z proszkiem, cukrem i kawałki czekolady.
Roztopić masło (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej) i przestudzić.
W inne misce, wymieszać mokre składniki - czyli masło, jajko i jogurt. Połączyć wszystkie składniki (nie mają być tak niedokładnie zmieszane), i wyłożyć nimi formę do ciast. Piec około 15/20 minut. Ciambella na koniec posypać cukrem pudrem.






~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI:
200 gr di farina
120 gr di zucchero
1 uovo
125 gr di yogurt
80 gr di burro
1 bustina di lievito per dolci
pezzetti di cioccolato
zucchero a velo

PROCEDIMENTO:
Preriscaldare il forno a circa 200 gradi.
Mescolate in una ciotola gli ingredienti secchi – ovvero la farina, il lievito, lo zucchero e i pezzetti di cioccolato.
Sciogliete il burro (nel microonde o a bagnomaria) e lasciatelo raffreddare.
In un'altra ciotola, mescolate gli ingredienti liquidi – ovvero il burro, l'uovo e lo yogurt. Unite tutti gli ingredienti (non devono essere perfettamente amalgamati), e versateli nello stampo. Infornate a 200 gradi per circa 15/20 minuti. Alla fine cospargete la ciambella con lo zucchero a velo.

1 komentarz:

  1. Lubię takie proste babki, najlepiej z ulubiona herbatą :)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...