SKŁADNIKI (4 porcje):
400 g makaronu
1 pęczek zielonych szparagów
3 cukinia
20 pomidory cherry
1 szalotka
sól
ekstra oliwa z oliwek
papryczka
WYKONANIE:
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić (wlać trochę oliwy z oliwek, i makaron nie będzie suchy).
Pokróić pomidory na małe kawałki, dopraw solą i oliwą.
Szalotki obrać i drobno posiekać. Na patelni, rozgrzać trochę oleju i podsmażyć szalotkę z odrobiną paprycki. Gdy szalotka będzie prawie rozpuszczona, dodać pokrojoną cukinię i szparagi (wcześniej oczyszczone): smażyć aż warzywa będą miękkie ale chrupiące, i przestudzić.
Kiedy makaron będzie zupełnie chłodny, dodać pomidory, cukinię i szparagi - i makaron jest gotowy! SMACZNEGO!;)
~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:
INGREDIENTI (per 4 persone):
400 gr di maccheroni
1 mazzetto di asparagi verdi
3 zucchine
20 pomodorini
1 scalogno
sale
olio extra-vergine d'oliva
peperoncino
PROCEDIMENTO:
Cuocete la pasta, scolatela e lasciatela raffreddare (per fare in modo che non diventi collosa, versateci un filo d'olio).
Tagliate i pomodori a pezzetti e conditeli a parte con sale e olio.
Sbucciate lo scalogno, tagliatelo finemente e fatelo rosolare in padella con un po' di olio e un pizzico di peperoncino. Quando lo scalogno si sarà praticamente sciolto, aggiungete le zucchine tagliate e gli asparagi (precedentemente puliti): lasciate cuocere finché le verdure non saranno tenere ma croccanti, e lasciate raffreddare.
Quando la pasta sarà completamente fredda, aggiungete i pomodori, le zucchine e gli asparagi e la pasta è pronta! BUON APPETITO!;)
Rewelacyjne danie!
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są niesamowite... są tak proste i łatwe a jednocześnie przepyszne!!! Jutro zrobię powyższy i powtórzę ciambellę!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!! Bardzo dziękuję Wam!:)) Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń