poniedziałek, 18 czerwca 2012

Cupcake'owe Love!


Wakacje zbliżają się... a ja zrobię cupcakes!
Le vacanze si avvicinano... e io preparo i cupcakes! (-:


SKŁADNIKI (na 12 cupcakes):
100 g cukru
1 jajko
80 g masła
150 g mąki
½ saszetka proszku do pieczenia
(na krem)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
barwnik spożywczy
cukrowe perełki (na dekoracji)

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200st.
Suche składniki wymieszać w misce - czyli mąkę z proszkiem i cukrem.
Roztopić masło (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej) i przestudzić.
W inne misce, wymieszać mokre składniki - czyli masło i jajko. Połączyć wszystkie składniki, i wyłożyc nimi foremki do babeczek. Piec około 15/20 minut. Gotowe babeczki zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem: bat śmietanę z cukrem pudrem (i ewentualnie dodać odrobinę barwnika - w zależności od tego jaką barwę chcecie otrzymać).
Nakładać krem przy pomocy Sac à poche i obsypać cukrowymi perełkami.
[N.B. Gotowe cupcakes najlepiej przechowywać w lodówce.]




~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI (per 12 cupcakes):
100 gr di zucchero
1 uovo
80 gr di burro
150 gr di farina
½ bustina di lievito per dolci
(per la crema)
250 ml di panna da montare
2 cucchiai di zucchero a velo
colorante alimentare
confettini di zucchero (per decorare)

PROCEDIMENTO:
Preriscaldare il forno a circa 200 gradi.
Mescolate in una ciotola gli ingredienti secchi – ovvero la farina, il lievito e lo zucchero.
Sciogliete il burro (nel microonde o a bagnomaria) e lasciatelo raffreddare.
In un'altra ciotola, mescolate gli ingredienti liquidi – ovvero il burro e l'uovo. Unite tutti gli ingredienti, e versateli nei pirottini. Infornate per circa 15/20 minuti. Quando i muffin saranno pronti, lasciateli raffreddare.
Nel frattempo preparate la crema: montate la panna con lo zucchero a velo (eventualmente aggiungete del colorante alimentare per ottenere una crema colorata).
Con una Sac à poche decorate i cupcakes e cospargeteli con i confettini di zucchero come più vi piace.
[N.B. Quando i cupcakes saranno pronti, è meglio conservarli in frigo.

2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie. Ostatnio próbowałam zrobić małe śliczne babeczki ale moje zdolności manualne są zdecydowanie zbyt kiepskie żeby wyszło to tak jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję!:) Na pewno Ty też będziesz dała radę;)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...