"Salame di cioccolato" (czekoladowe salami) to jeden z najbardziej znanych, kochanych i przegotowanych włoskich deserów.
SKŁADNIKI
:
250 gr. herbatników
1 łyżka masła
100 g. ciemnej czekolady
150 g. mlecznej czekolady
cukier puder do dekoracji
1 łyżka masła
100 g. ciemnej czekolady
150 g. mlecznej czekolady
cukier puder do dekoracji
WYKONANIE:
Herbatniki połamać na małe kawałki.
Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Masę dodać na herbatników i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie salami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na przynajmniej 4 godziny. Gdy masa będzie twarda, pokroić na plasterki i udekorować cukrem pudrem.
Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Masę dodać na herbatników i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie salami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na przynajmniej 4 godziny. Gdy masa będzie twarda, pokroić na plasterki i udekorować cukrem pudrem.
~~~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:
INGREDIENTI:
250 gr. di biscotti secchi
un cucchiaio di burro
100 gr. di cioccolato fondente
150 gr. di cioccolato al latte
zucchero a velo per decorare
un cucchiaio di burro
100 gr. di cioccolato fondente
150 gr. di cioccolato al latte
zucchero a velo per decorare
PROCEDIMENTO:
Rompete
i biscotti in piccoli pezzi.
Sciogliete
a bagnomaria il cioccolato con il burro.
Aggiungete
al composto i biscotti e impastate bene.
Posizionate
il composto su un foglio di carta di alluminio, dategli la forma di
un salame, avvolgetelo nella carta di alluminio e ponetelo in frigo
per almeno 4 ore. Quando il composto sarà duro, tagliate a fette e decorate con lo zucchero a velo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz