środa, 5 grudnia 2012

SALAME DI CIOCCOLATO – czekoladowe salami



"Salame di cioccolato" (czekoladowe salami) to jeden z najbardziej znanych, kochanych i przegotowanych włoskich deserów.


SKŁADNIKI :
200 g herbatników
120 g masła
100 g cukier
50 g niesłodzone kakao
50 g gorzkiej czekolady
70 g łuskanych orzechów
cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:
Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. Dodać kakao i cukier.
Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Masę dodać na herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie salami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na przynajmniej 4 godziny. Gdy masa będzie twarda, pokroić na plasterki i udekorować cukrem pudrem.





~~~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI:
200 gr. di biscotti secchi
120 gr. di burro
100 gr. di zucchero
50 gr. di cacao amaro
50 gr. di cioccolato fondente
70 gr. di nocciole sgusciate e spellate
zucchero a velo per decorare

PROCEDIMENTO:
Rompete i biscotti e le nocciole in piccoli pezzi e mescolateli insieme. Aggiungete il cacao e lo zucchero.
Sciogliete a bagnomaria il cioccolato con il burro.
Aggiungete al composto i biscotti e le nocciole e impastate bene.
Posizionate il composto su un foglio di carta di alluminio, dategli la forma di un salame, avvolgetelo nella carta di alluminio e ponetelo in frigo per almeno 4 ore. Quando il composto sarà duro, tagliate a fette e decorate con lo zucchero a velo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...