środa, 5 grudnia 2012

SALAME DI CIOCCOLATO – czekoladowe salami



"Salame di cioccolato" (czekoladowe salami) to jeden z najbardziej znanych, kochanych i przegotowanych włoskich deserów.


SKŁADNIKI :
250 gr. herbatników
1 łyżka masła
100 g. ciemnej czekolady
150 g. mlecznej czekolady
cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:
Herbatniki połamać na małe kawałki.
Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Masę dodać na herbatników i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie salami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na przynajmniej 4 godziny. Gdy masa będzie twarda, pokroić na plasterki i udekorować cukrem pudrem.





~~~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI:
250 gr. di biscotti secchi
un cucchiaio di burro
100 gr. di cioccolato fondente
150 gr. di cioccolato al latte
zucchero a velo per decorare

PROCEDIMENTO:
Rompete i biscotti in piccoli pezzi.
Sciogliete a bagnomaria il cioccolato con il burro.
Aggiungete al composto i biscotti e impastate bene.
Posizionate il composto su un foglio di carta di alluminio, dategli la forma di un salame, avvolgetelo nella carta di alluminio e ponetelo in frigo per almeno 4 ore. Quando il composto sarà duro, tagliate a fette e decorate con lo zucchero a velo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...