Strüdel
z jabłkami to
pyszny,
typowy deser z Trentino Alto Adige.
SKŁADNIKI
:
1
rolka ciasta francuskiego
5
jabłek
50
g rodzynek
25
g orzeszków piniowych
1
jajko
60
g cukru
1
łyżeczka cynamonu
2
łyżki rumu
50
g masła
75
gr z bułką tartą
skórka
z jednej cytryny
WYKONANIE:
Namoczyć
rodzynki w rumie. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą
i przysmażyć na złoty kolor.
Obrać
jabłek i pokroić w cienkie plasterki.
Dodać
do jabłek rodzynki, bulkę tartą, cynamon, cukier, orzechy
piniowe i skórkę cytryny: składniki należy mieszać delikatnie.
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni.
Rozwałkować
ciasto i włożyć nadzienie.
Zwinąć
ciasto w roladę i zagnij końce.
Rozciągnięte
ciasto posmarować żółtkiem i piec około 30 minut w 200 stopni C.
W zeszłym roku byłam w Trentino Alto Adige na jarmarkach bożonarodzeniowych, i super weekend miałam:)
Znajdziecie mój reportaż TUTAJ!
Znajdziecie mój reportaż TUTAJ!
~~~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:
INGREDIENTI:
1
rotolo di pasta sfoglia
5
mele
50
gr di uvetta sultanina
25
gr di pinoli
1
uovo
60
gr di zucchero
1
cucchiaino di cannella
2
cucchiai di rhum
50
gr di burro
75
gr di pangrattato
la
scorza di un limone
PROCEDIMENTO
Mettete
l'uvetta a bagno nel rhum. In una padella sciogliete il burro,
aggiungete il pangrattato e lasciatelo tostare fino ad ottenere un
colore dorato.
Sbucciate
le mele e tagliatele a fettine sottili.
Unite
alle mele l'uvetta, il pangrattato, la cannella, lo zucchero, i
pinoli e la scorza del limone - e mescolate delicatamente gli
ingredienti.
Accendete
il forno a 200°.
Stendete
la pasta sfoglia e adagiate sopra di essa il ripieno.
Arrotolate
lo strüdel e sigillate i lati.
Spennellate
la superficie con il tuorlo d'uovo e infornate a 200° per circa 30
minuti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz