poniedziałek, 10 grudnia 2012

STRÜDEL ALLE MELE VELOCE – szybki strüdel z jabłkami



Strüdel z jabłkami to pyszny, typowy deser z Trentino Alto Adige.


SKŁADNIKI :
1 rolka ciasta francuskiego
5 jabłek
50 g rodzynek
25 g orzeszków piniowych
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rumu
50 g masła
75 gr z bułką tartą
skórka z jednej cytryny



WYKONANIE:
Namoczyć rodzynki w rumie. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor.
Obrać jabłek i pokroić w cienkie plasterki.
Dodać do jabłek rodzynki, bulkę tartą, cynamon, cukier, orzechy piniowe i skórkę cytryny: składniki należy mieszać delikatnie.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Rozwałkować ciasto i włożyć nadzienie.
Zwinąć ciasto w roladę i zagnij końce.
Rozciągnięte ciasto posmarować żółtkiem i piec około 30 minut w 200 stopni C.

W zeszłym roku byłam w Trentino Alto Adige na jarmarkach bożonarodzeniowych, i super weekend miałam:)
Znajdziecie mój reportaż TUTAJ!



~~~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:

INGREDIENTI:
1 rotolo di pasta sfoglia
5 mele
50 gr di uvetta sultanina
25 gr di pinoli
1 uovo
60 gr di zucchero
1 cucchiaino di cannella
2 cucchiai di rhum
50 gr di burro
75 gr di pangrattato
la scorza di un limone

PROCEDIMENTO
Mettete l'uvetta a bagno nel rhum. In una padella sciogliete il burro, aggiungete il pangrattato e lasciatelo tostare fino ad ottenere un colore dorato.
Sbucciate le mele e tagliatele a fettine sottili.
Unite alle mele l'uvetta, il pangrattato, la cannella, lo zucchero, i pinoli e la scorza del limone - e mescolate delicatamente gli ingredienti.
Accendete il forno a 200°.
Stendete la pasta sfoglia e adagiate sopra di essa il ripieno.
Arrotolate lo strüdel e sigillate i lati.
Spennellate la superficie con il tuorlo d'uovo e infornate a 200° per circa 30 minuti.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...