środa, 9 stycznia 2013

CANTUCCI


Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące. 


SKŁADNIKI:
100 g masła
250 g nieobranych migdałów
3 jaja
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
280 gr cukru pudru
1 jajko do smarowania

WYKONANIE:
Migdały upraż w piekarniku o temperaturze 180 stopni na około 3-4 minut i odstaw do przestudzenia. Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę i przelej do miski. Dodaj mąkę i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz migdałami  Wyrób ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne w dotyku. Z ciastą, rękoma obsypanymi mąką uformuj 3 wałki o długości około 30 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut. Wyjmij i pokrój nożem na ukośne plastry o grubości około 1-1,5 cm. Ułóż na blasze i wstaw jeszcze raz do piekarnika i piecz do 170 stopni na około 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.

Cantucci smakują najlepiej maczane w słodkim, deserowym winie Vin Santo z Toskanii.



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI:
100 gr di burro
250 gr di mandorle non spellate
3 uova
500 gr di farina
1 cucchiaino di lievito per dolci
1 pizzico di sale
280 gr di zucchero semolato
1 uovo per spennellare

PROCEDIMENTO:
Tostate le mandorle in forno a 180° per circa 3-4 minuti e lasciatele raffreddare. Mixate le uova con lo zucchero e il burro morbido fino ad ottenere un impasto gonfio e spumoso e versate il composto in una ciotola. Aggiungete la farina con il sale, il lievito e le mandorle e mescolate. Lavorate la pasta con le mani fino ad ottenere un impasto morbido ma elastico al tatto. Sempre con le mani, formate 3 cilindri più o meno della stessa dimensione di lunghezza pari a circa 30 cm. Disponeteli su una teglia ricoperta da carta da forno e spennellatene a superficie con l'uovo leggermente sbattuto. Infornate a 190° e cuocete per circa 20 minuti. Tirateli fuori e con un coltello tagliate diagonalmente delle fette di spessore di circa 10-15 cm.
Disponeteli sulla teglia e infornateli ancora una volta a 170° per circa 10-15 finché non saranno ben dorati.

I Cantucci solitamente vengono serviti da inzuppare nel Vin Santo toscano, un vino liquoroso, profumato e molto dolce.

2 komentarze:

  1. Adoro cantucci ma non li ho mai fatti da sola! Ci proverò seguendo al tua ricetta :) saluti!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fammi sapere se ti piacciono :))) Saluti!!

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...