Cantucci to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii: charakteryzują się tym, że pieczone są dwukrotnie dzięki czemu są kruche i chrupiące.
SKŁADNIKI:
100
g masła
250
g nieobranych migdałów
3
jaja
500
g mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
szczypta soli
280
gr cukru pudru
1
jajko do smarowania
WYKONANIE:
Migdały
upraż w piekarniku o temperaturze 180 stopni na około 3-4 minut i odstaw
do przestudzenia. Jajka
zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę i przelej do
miski. Dodaj
mąkę i wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz migdałami
Wyrób ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne w dotyku. Z
ciastą, rękoma obsypanymi mąką uformuj 3 wałki o długości około
30 cm. Ułóż
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj na wierzchu
roztrzepanym jajkiem. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut. Wyjmij
i pokrój nożem na ukośne plastry o grubości około 1-1,5 cm. Ułóż
na blasze i wstaw jeszcze raz do piekarnika i piecz do 170 stopni na
około 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Cantucci
smakują najlepiej maczane w słodkim, deserowym winie Vin Santo z Toskanii.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
VERSIONE ITALIANA:
INGREDIENTI:
100
gr di burro
250
gr di mandorle non spellate
3
uova
500
gr di farina
1
cucchiaino di lievito per dolci
1
pizzico di sale
280
gr di zucchero semolato
1
uovo per spennellare
PROCEDIMENTO:
Tostate
le mandorle in forno a 180° per circa 3-4 minuti
e lasciatele raffreddare. Mixate
le uova con lo zucchero e il burro morbido fino ad ottenere un impasto
gonfio e spumoso e versate il composto in una ciotola. Aggiungete
la farina con il sale, il lievito e le mandorle e mescolate. Lavorate
la pasta con le mani fino ad ottenere un impasto morbido ma elastico
al tatto. Sempre
con le mani, formate 3 cilindri più o meno della stessa dimensione
di lunghezza pari a circa 30 cm. Disponeteli
su una teglia ricoperta da carta da forno e spennellatene a
superficie con l'uovo leggermente sbattuto. Infornate
a 190° e cuocete per circa 20 minuti. Tirateli
fuori e con un coltello tagliate diagonalmente delle fette di
spessore di circa 10-15 cm.
Disponeteli
sulla teglia e infornateli ancora una volta a 170° per circa 10-15
finché non saranno ben dorati.
I
Cantucci solitamente vengono serviti
da inzuppare nel Vin Santo toscano, un vino liquoroso, profumato
e molto dolce.
Adoro cantucci ma non li ho mai fatti da sola! Ci proverò seguendo al tua ricetta :) saluti!!!!!
OdpowiedzUsuńFammi sapere se ti piacciono :))) Saluti!!
OdpowiedzUsuń