czwartek, 14 lutego 2013

TARTUFINI AL CIOCCOLATO – trufle czekoladowe






SKŁADNIKI (na ok. 30 sztuk):
180g herbatników
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
120 g masła
85 g gorzkiej czekolady
85 g czekolady mlecznej
cukier puder (do obtoczenia)

WYKONANIE:
Mleczną i gorzką czekoladę posiekać na kawałki. Umieścić garnek na ogniu, dodać czekoladę i masło i wymieszać aż wszystko się rozpuszcza i powstanie jednolita masa i ostudzić. Po schłodzeniu masy dodać herbatniki i orzechy laskowe i dobrze wymieszać. Formować w dłoniach małe kulki, obtaczać w cukrze pudrze i odstawić na około 2 godziny do lodówki.





~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI (per circa 30 tartufini):
180 gr di biscotti secchi
4 cucchiai di granella di nocciole
120 gr di burro
85 gr di cioccolato fondente
85 gr di cioccolato al latte
zucchero a velo (per la copertura)

PROCEDIMENTO:
Spezzettate il cioccolato fondente e al latte. Ponete un pentolino sul fuoco, aggiungete il cioccolato e il burro e mescolate fino a sciogliere il tutto e ad ottenere un composto liscio e omogeneo. Lasciate raffreddare completamente. Quando il composto sarà freddo aggiungete i biscotti e la granella di nocciole e mescolate. Formate con l'impasto delle palline, rotolatele nello zucchero a velo e ponetele in frigo per circa 2 ore.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...