SKŁADNIKI
(na ok. 30 sztuk):
180g herbatników
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
120 g masła
85 g gorzkiej czekolady
85 g czekolady mlecznej
cukier puder (do obtoczenia)
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
120 g masła
85 g gorzkiej czekolady
85 g czekolady mlecznej
cukier puder (do obtoczenia)
WYKONANIE:
Mleczną
i gorzką czekoladę posiekać na kawałki. Umieścić garnek na ogniu, dodać czekoladę i masło i wymieszać aż wszystko się
rozpuszcza i powstanie jednolita masa i ostudzić. Po schłodzeniu masy dodać herbatniki i orzechy laskowe i dobrze wymieszać. Formować w dłoniach małe kulki, obtaczać w cukrze
pudrze i odstawić na około 2 godziny do lodówki.
~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:
INGREDIENTI
(per circa 30 tartufini):
180 gr di biscotti secchi
4 cucchiai di granella di nocciole
120 gr di burro
85 gr di cioccolato fondente
85 gr di cioccolato al latte
zucchero a velo (per la copertura)
4 cucchiai di granella di nocciole
120 gr di burro
85 gr di cioccolato fondente
85 gr di cioccolato al latte
zucchero a velo (per la copertura)
PROCEDIMENTO:
Spezzettate
il cioccolato fondente e al latte. Ponete un pentolino sul fuoco, aggiungete il cioccolato e il burro e mescolate
fino a sciogliere il tutto e ad ottenere un composto liscio e omogeneo.
Lasciate raffreddare completamente. Quando il composto sarà
freddo aggiungete i biscotti e la granella di nocciole e mescolate. Formate con l'impasto delle
palline, rotolatele nello zucchero a velo e ponetele in frigo per
circa 2 ore.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz