SKŁADNIKI:
500
ml mleka
100
g cukru
50
g mąki
4
żółtka
1
laska wanili
WYKONANIE:
Zagotować
w rondlu mleko z laską wanilii.
Dobrze
wymieszać w misce cukier, mąkę i żółtka.
Wyjąć
wanilię z mleka i wlać stopniowo ciągle mieszając trzepaczką
mieszaninę mleka, żółtek i mąki.
Gotować
1–2 minuty, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej
konsystencji.
Przelać
do miski, przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą i
pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO
INGREDIENTI:
500
ml di latte
100
gr di zucchero
50
gr di farina
4
tuorli d'uovo
1
baccello di vaniglia
PROCEDIMENTO:
Far
bollire il latte in una casseruola con il baccello di vaniglia.
Mescolare
bene in una ciotola lo zucchero, la farina e i tuorli d'uovo.
Togliere
il baccello di vaniglia dal latte e gradualmente versare il composto
di latte, tuorli d'uovo e farina – continuando a mescolare con una
frusta.
Cuocere
per 1-2 minuti, sempre mescolando, fino ad ottenere la consistenza
desiderata.
Versare
in una ciotola, coprire la superficie della crema con la pellicola
trasparente e lasciare raffreddare a temperatura ambiente.
Do czego można zastosować taki krem?
OdpowiedzUsuńNa przykład na tartę, w pączku, do rogalików... Można ją również jeść samą (polecam z syropem miętowym)!
OdpowiedzUsuń