poniedziałek, 30 września 2013

CREMA PASTICCERA – włoski krem cukierniczy



SKŁADNIKI:
500 ml mleka
100 g cukru
50 g mąki
4 żółtka
1 laska wanili

WYKONANIE:
Zagotować w rondlu mleko z laską wanilii.
Dobrze wymieszać w misce cukier, mąkę i żółtka.
Wyjąć wanilię z mleka i wlać stopniowo ciągle mieszając trzepaczką mieszaninę mleka, żółtek i mąki.
Gotować 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przelać do miski, przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO


INGREDIENTI:
500 ml di latte
100 gr di zucchero
50 gr di farina
4 tuorli d'uovo
1 baccello di vaniglia

PROCEDIMENTO:
Far bollire il latte in una casseruola con il baccello di vaniglia.
Mescolare bene in una ciotola lo zucchero, la farina e i tuorli d'uovo.
Togliere il baccello di vaniglia dal latte e gradualmente versare il composto di latte, tuorli d'uovo e farina – continuando a mescolare con una frusta.
Cuocere per 1-2 minuti, sempre mescolando, fino ad ottenere la consistenza desiderata.
Versare in una ciotola, coprire la superficie della crema con la pellicola trasparente e lasciare raffreddare a temperatura ambiente.

2 komentarze:

  1. Do czego można zastosować taki krem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na przykład na tartę, w pączku, do rogalików... Można ją również jeść samą (polecam z syropem miętowym)!

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...