czwartek, 30 stycznia 2014

SPAGHETTI CON ACCIUGHE E PANGRATTATO - Spaghetti z anchois i bułką tartą


SKŁADNIKI (4 porcje):
400 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek extra-vergine
1 szczypta papryczki chili
4/5 filetów anchois
100 g bułki tartej

WYKONANIE:
Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody.
Tymczasem pokroić filety na kawałki i umieścić je na patelni, dodając trochę oliwy extra vergine i szczyptę papryczki chili.
Smażyć je na małym ogniu do momentu, aż się roztopią.
Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię i dodać bułkę tartą, dobrze mieszając całości. Podawać natychmiast.


~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI (per 4 persone):
400 gr di spaghetti
olio extra-vergine di oliva
1 pizzico di peperoncino
4/5 filetti di acciughe
100 gr di pangrattato

PROCEDIMENTO:
Non appena l'acqua bolle, buttate la pasta.
Nel frattempo, tagliate i filetti di acciuga a pezzetti e poneteli in padella aggiungendo un po' di olio e un pizzico di peperoncino. Lasciateli cuocere a fuoco basso fino a che non saranno sciolti. 
Scolate la pasta, saltatela in padella e aggiungete il pangrattato, amalgamando bene. Servite immediatamente.


1 komentarz:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...