czwartek, 9 stycznia 2014

STRUFFOLI

Struffoli to najbardziej tradycyjny świąteczny deser pochodzący Neapolu. 


 SKŁADNIKI:
300 g mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
1/2 saszetki proszku do pieczenia
Do ozdoby
200 g miodu
90 g kandyzowanych skorek cytrusowych
kolorowe perelki cukrowe
Do smażenia
olej do smażenia

WYKONANIE:
W dużej misce dodać mąkę, jajka, cukier, sól i proszek do pieczenia: zagnieść na ciasto, formować kulę i odstawić pod przykryciem na pół godziny.


Odcinać małe kawałki ciasta, formować z nich waleczek o grubości palca i pociąć na kawałki o długości ok. 0,5 cm. Z tych kawałków formować małe kuleczki, obtoczyć w mące i odstawić. 



Rozgrzać olej i smażyć kuleczki około 3-5 minut aż uzyskają złotawo kolor. Po usmażeniu kuleczki odsączyć na ręcznikach papierowych.


W rondlu doprowadzić miodu do wrzenia i delikatnie gotować przez około 2-3 minuty aż się rozpuści.
Zanurzyć w miodzie kuleczki i dobrze wymieszać aż całkowicie będą pokryte miodem.
Wyłożyć kuleczki na polmisek, posypać równomiernie kolorowymi, cukrowymi perelkami i kandyzowanymi skórkami cytrusowymi i ostudzić.



~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO


INGREDIENTI:
300 gr di farina
2 uova
1 cucchiaio di zucchero
1 pizzico di sale
1/2 bustina di lievito per dolci
Per la decorazione
200 gr di miele
90 gr di frutta candita a piacere
codette di zucchero colorate
Per friggere
olio di semi

PROCEDIMENTO:
Versate in una ciotola capiente la farina, le uova, lo zucchero, il sale e il lievito: impastate bene fino ad ottenere un composto omogeneo e compatto. Date alla pasta la forma di una palla e lasciatela riposare per una mezz'oretta coperta da un canovaccio.
Tagliate piccole porzioni di pasta, formate con esse dei rotolini dello spessore di un dito e tagliateli in piccoli pezzettini di lunghezza 0,5 cm. Formate con questi pezzettini delle palline, infarinatele leggermente e lasciatele riposare.
Versate l'olio in padella e friggete le palline per circa 3-5 minuti fino ad ottenere un colore dorato. Una volta fritte, poggiate le palline su un foglio di carta assorbente.
Portate il miele ad ebollizione e cuocetelo delicatamente per circa 2-3 minuti finché non si sarà completamente sciolto. 
Immergete le palline nel miele e mescolate bene finché non saranno completamente ricoperte di miele. Versate le palline in un piatto, decorate con le codette di zucchero colorate e con la frutta candita e lasciate raffreddare.




2 komentarze:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...