“Caterina” e “Galleto” - dolci tradizionali di Santa Caterina d'Alessandria della mia città. Ecco la ricetta!
"Caterina" (Katarzyna) i "Galletto" (kogucik) - to tradycyjne desery dzień św Katarzyny Aleksandryjskiej z mojego miasta. Oto przepis!
INGREDIENTI:
250 gr di farina
125 gr di zucchero
125 gr di burro
1 uovo
1 pizzico di sale
1 cucchiaino di lievito per dolci
PROCEDIMENTO:
Sciogliete il burro a bagnomaria o nel microonde, e lasciatelo raffreddare. In una ciotola mescolate la farina, il lievito, lo zucchero, il sale e alla fine aggiungete l'uovo e il burro appena sciolto. Impastate bene con le mani, stendete la pasta con uno spessore di circa ½ cm e date forma ai biscotti con l'aiuto di un coltello o di una formina. Per decorare, cospargete i biscotti con confettini colorati di zucchero. Disponete i biscotti su una teglia e infornate per circa 15 minuti a 180°, finché i biscotti non saranno ben dorati.
WERSJA PO POLSKU
SKŁADNIKI:
250 g mąki
125 g cukru
125 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier i szczyptę soli i w końcu dodać jajko i masło.
Wyłóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć.
Rozwałkować na grubość około ½ cm i wykrawać foremkami ciasteczka.
Posypać kolorową posypką (lub według własnego gustu). Układaj na wyłożonej papierem blasze i piecz około 15 minut w 180 stopniach C°, do uzyskania jasno złotego koloru.
Czytaj więcej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz