INGREDIENTI (per 12 muffin):
180 gr di farina
120 gr di zucchero
½ bustina di lievito per dolci
1 uovo
1 yogurt
4 mandarini
80 gr di margarina
1 limone
PROCEDIMENTO:
Versate in una ciotola la farina, lo zucchero e il lievito - e amalgamate. Sciogliete la margarina a bagnomaria o nel microonde (circa 30 secondi) e spremete i mandarini. Aggiungete quindi al composto l'uovo, lo yogurt, la margarina appena sciolta, la spremuta di mandarini e la scorza di limone, e amalgamate bene. Riempite per circa metà i pirottini e infornate per 20 minuti a 180°.
WERSJA PO POLSKU
SKŁADNIKI (12 sztuk):
180 g mąki
120 g cukru
½ saszetka proszku do pieczenia
1 jajko
1 jogurt
4 mandarynki
80 g margaryny
1 cytryny
WYKONANIE:
Wlać do miski mąkę, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać. Margaryna rozpuścić w garnku na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej (ok. 30 sekund) i wycisnąć mandarynki. Następnie dodać jajko, jogurt, margarynę, sok z mandarynki i skórkę z cytryny, i dobrze wymieszać. Przelać masę do foremek i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
For the English version, send an email to wszystkooitalii@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz