SŁADNIKI (na ok.20 bułeczek):
300 g mąki
1 kostka drożdży (25 g)
1 jajko
½ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli
60 g oliwy z oliwek extra-vergine
150 g suszonych pomidorów
WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić otwór w środku.
Wlać rozpuszczone drożdże do mąki.
Następnie dodać jajko, sól, oliwę i suszone pomidory.
Wyrobić ciasto rękami na gładką i elastycznę masę.
Podzielić ciasto na mniej więcej 20 części – tyle ile bułeczek i z każdej części formować kulkę.
Powierzchnię bułeczek posmarować delikatnie oliwą.
Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 2 godziny).
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:
INGREDIENTI (per circa 20 panini):
300 gr di farina
1 cubetto di lievito di birra (25 gr)
1 uovo
½ bicchiere di acqua calda
1 cucchiaino di sale
60 gr di olio extra-vergine di oliva
150 gr di pomodori secchi
PROCEDIMENTO:
Sciogliete il lievito di birra in un bicchiere pieno di acqua calda per circa metà. Versate in una ciotola capiente la farina e con le mani formate un buco al centro.
Aggiungete il lievito appena sciolto al centro della farina. Aggiungete poi l'uovo, il sale, l'olio e i pomodori secchi.
Impastate bene con le mani fino ad ottenere una pasta liscia, compatta ma morbida.
Dividete la pasta in circa 20 parti - una per ogni panino. Con ciascuna parte fate una palla.
Ungete leggermente la superficie dei panini con un po' d'olio e lasciateli lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido, fino a quando il volume dell'impasto non sarà almeno raddoppiato.
Cuocete i panini in forno a 200° per circa 20 minuti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz