We Włoszech bożonarodzeniowe święta rozpoczyna uroczysta wigilijna kolacja (cena della Vigilia), jedzona w domach przy choince (albero di Natale) i szopce (presepe).
Na stole, w zależności od regionu Włoch, znajdują się wtedy różne potrawy: zwykle nie można jeść mięsa. Bardzo popularny jest włoski deser panettone i bakalia.
Prezenty mogą być otwarte w dniu Wigilii (przed kolacją lub północy), lub rano w Boże Narodzenie.
Jest to czas oczekiwania na pasterkę (Messa di mezzanotte): o północy udają się do kościoła całymi rodzinami.
Wigilia Bożego Narodzenia (Vigilia di Natale) to nie jest zawsze najważniejszym świętem dla Włochów, lecz dzień następny - ale w ogóle to zależy od regionach Włoch.
The pictures were found on web. In case of a copyright violation, please contact me and I'll remove them immediately.
Na stole, w zależności od regionu Włoch, znajdują się wtedy różne potrawy: zwykle nie można jeść mięsa. Bardzo popularny jest włoski deser panettone i bakalia.
Prezenty mogą być otwarte w dniu Wigilii (przed kolacją lub północy), lub rano w Boże Narodzenie.
Wigilia Bożego Narodzenia (Vigilia di Natale) to nie jest zawsze najważniejszym świętem dla Włochów, lecz dzień następny - ale w ogóle to zależy od regionach Włoch.
The pictures were found on web. In case of a copyright violation, please contact me and I'll remove them immediately.
Ja także chodzę na pasterkę :) z tatą.. bo mama zazwyczaj już zasypia :P
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze przed pasterką ok 23 jest koncert kolęd śpiewany przez scholę młodzieżową :) Ślicznie: gitary, flety, skrzypce :) Ostatnio nawet wygrali jakiś konkurs na europejską scholę amatorską :)
Dzięki za bardzo ładny komentarz, Asiu!:)
OdpowiedzUsuńTo musi być naprawdę wspaniała atmosfera... A po Twoich słowach ja też chciałbym usłyszeć ten koncert kolęd:)