niedziela, 30 grudnia 2012

Ciao 2012, witam 2013!




Dziękuję Wam, że spędziliście tego 2012 ze mną i moim blogu.
Dziękuję za każdą wizytę, za komentarze i za miłe słowa :)

Jeszcze chwilka i wejdziemy w Nowy Rok 2013!

Życzę Wam dużo szczęścia, radości, zdrowia, miłości, nadzieja a niech Wasze marzenia i pasje spełniają się każdego dnia! Wszystkiego co najlepsze!:)


czwartek, 27 grudnia 2012

Już po Świętach...

Dekoracje świąteczne na wigilijnym stole i super dobre jedzenie...

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzenia bożonarodzeniowe


Moi drodzy czytelnicy :)

Z okazji świąt Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych i szczęśliwych Świąt:
dużo zdrowia, miłości, pomyślności i wszystkiego najlepszego!


niedziela, 23 grudnia 2012

Mój kalendarz na rok 2013 do wydrukowania

Oto kalendarz na rok 2013 do wydrukowania, który ja sama realizowałam:)



Wszystkie zdjęcia zostały wykonane przeze mnie we Włoszech (tylko jedno zdjęcie zostało wykonane w Krakowie kiedy byłam tam na Erasmusie :D ).




To może być dobry pomysł na "last minute" prezent!
Kalendarz kosztuje tylko 1 euro!:)


Jeśli Wam się podoba, to można kupić na mój Internetowy sklep "MalvaShop".

środa, 19 grudnia 2012

Kreatywność i pierniczki to dobra kombinacja na Święta



Pierniczki: ich aromat od razu przywodzą na myśl świąteczny czas:) 
We Włoszech też przygotujemy pierniczki na Święta: nazywamy ich "pan di zenzero".

A można być kreatywni z pierniczkami na wigilijnym stole?
PEWNIE, że tak!!
Znalazłam kilka pomysłów w Internecie, którze chciałabym spróbować... ;)



Oto po prostu fantastyczny domek... z piernika!

http://kellymoorebag.com/blog/?p=8923

Trójwymiarowa choinka...

http://www.notmartha.org/archives/2011/12/21/3d-christmas-tree-gingerbread-cookies/

I jeszcze raz, śliczny domek!

http://crushculdesac.tumblr.com/post/37459151687

A oczywiście tradycyjne mężczyźni z piernika...

http://www.bettycrocker.com/recipes/heres-my-heart-gingerbread-pals/05bdec7e-e8bc-4ba1-8563-5b99d640e258

Pierniczki można dać na prezent też: oto jak zrobić bardzo ładne (i nie za bardzo trudne) pudełko, tylko z kubkiem papierowym:

http://gedane.over-blog.com/article-diy-tuto-box-gobelet-en-carton-113343795.html




środa, 12 grudnia 2012

Dekorujemy?

Święta tuż tuż, więc to już czas aby pomyśleć o świątecznych dekoracjach:)

Oto kilka kreatywnych pomysłów, które znalazłam w Internecie!

1.  Co zrobić z starymi kredkami?
Choinki!:-)

http://indulgy.com/post/zhNrMcHFK1/wine-trees


2.  Papierowe dekoracje do powieszenia

http://www.curbly.com/users/chrisjob/posts/9452-how-to-make-modern-paper-ornaments


3.  Czekoladowa dekoracja na wigilijnym stole

http://somethingturquoise.com/2012/05/25/diy-mini-fork-truffle-seating-cards/

4.  Inne dekoracje... przepiękne i nie tak trudne;)

http://www.ilsitodelfaidate.it/giocattoli/giocattoli_decorazioni_albero_di_natale.htm

5.  A dlaczego nie choika papierowa? 

http://www.donnamoderna.com/casa/in-pratica/Decorazioni-natalizie-fai-da-te/foto-1#title



wtorek, 11 grudnia 2012

Share the love: #leaveamessage 2012



Czy jesteś gotowy aby szerzyć miłość i pozytywną energię na całym świecie?;)
No to weź udział w #leaveamessage - piękna inicjatywa stworzona przez autorkę bloga „Ma Che Davvero?” (już w drugim wydaniu), która w zeszłym roku miała dużo sukces we Włoszech i nie tylko.



poniedziałek, 10 grudnia 2012

STRÜDEL ALLE MELE VELOCE – szybki strüdel z jabłkami



Strüdel z jabłkami to pyszny, typowy deser z Trentino Alto Adige.


SKŁADNIKI :
1 rolka ciasta francuskiego
5 jabłek
50 g rodzynek
25 g orzeszków piniowych
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rumu
50 g masła
75 gr z bułką tartą
skórka z jednej cytryny



WYKONANIE:
Namoczyć rodzynki w rumie. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor.
Obrać jabłek i pokroić w cienkie plasterki.
Dodać do jabłek rodzynki, bulkę tartą, cynamon, cukier, orzechy piniowe i skórkę cytryny: składniki należy mieszać delikatnie.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Rozwałkować ciasto i włożyć nadzienie.
Zwinąć ciasto w roladę i zagnij końce.
Rozciągnięte ciasto posmarować żółtkiem i piec około 30 minut w 200 stopni C.

W zeszłym roku byłam w Trentino Alto Adige na jarmarkach bożonarodzeniowych, i super weekend miałam:)
Znajdziecie mój reportaż TUTAJ!

piątek, 7 grudnia 2012

Francuskie Jarmarki Bożonarodzeniowe w Bolonii: mój reportaż!


W tym roku Francuski Jamark Bożonarodzeniowy odbędzie się w Piazza XX° Settembre - w Bolonii od 1ego do 9ego grudnia. 

Można zanurzyć się w magicznej atmosferze tradycyjnej wsi francuskiej Bożego Narodzenia, z ekspozycją produktów spożywczych, rzemiosła i akcesoriów.

Ja poszłam tam wczoraj i zrobiłam kilka zdjęć dla Was;-)

środa, 5 grudnia 2012

SALAME DI CIOCCOLATO – czekoladowe salami



"Salame di cioccolato" (czekoladowe salami) to jeden z najbardziej znanych, kochanych i przegotowanych włoskich deserów.


SKŁADNIKI :
250 gr. herbatników
1 łyżka masła
100 g. ciemnej czekolady
150 g. mlecznej czekolady
cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:
Herbatniki połamać na małe kawałki.
Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu.
Masę dodać na herbatników i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie salami, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na przynajmniej 4 godziny. Gdy masa będzie twarda, pokroić na plasterki i udekorować cukrem pudrem.

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...