SKŁADNIKI
(na 8 brioches):
250
g mąki
100
ml wody
1
szczypta soli
1
łyżeczka cukru
1
kostka drożdży (25g)
sól grubo
Na
gotowanie:
2
litry wody
2
łyżki sody
WYKONANIE:
Drożdże
rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody.
Dodajemy do mąki, następnie dolewamy wodę, sól i cukier.
Zagniatamy
elastyczne ciasto (ewentualnie dodajemy więcej wody).
Dobrze
wyrabiamy ciasto rękami przez około 15 minut.
Dzielmy
je na osiem części i formujemy brioches.
Układamy
na papierze do pieczenia i odstawiamy
w
ciepłe miejsce na
około 2 godzinę.
Po
tym czasie zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sodę i wrzucamy do
gotującej się wody brioches, gotujemy je na 40 sekund.
Odkładamy
na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.
Każdy
posypujemy grubo solą.
Pieczemy
przez 20 minut w temperaturze 180 stopni i... smacznego!:)
~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:
INGREDIENTI
(per 8 brioches):
250
gr di farina
100
ml di acqua
1
pizzico di sale
1
cucchiaino di zucchero
1
cubetto di lievito di birra (25g)
sale grosso
Per
la cottura:
2
litri di acqua
2
cucchiai di bicarbonato
PROCEDIMENTO:
Sciogliamo
il lievito in un po' di acqua calda.
Aggiungiamolo
alla farina e, successivamente, aggiungiamo l'acqua, il sale e lo
zucchero.
Lavoriamo
l'impasto fino a renderlo elastico (eventualmente se risulta essere troppo duro, aggiungete più acqua).
Impastiamo
bene la pasta con le mani per circa 15 minuti.
Dividiamola
in otto parti e formiamo le brioches.
Disponiamole
sulla carta da forno e lasciamole lievitare in un luogo caldo per
circa 2 ore.
Trascorso
questo tempo bolliamo l'acqua in una pentola, aggiungiamo il
bicarbonato, immergiamo le brioches e lasciamole cuocere per circa 40
secondi.
Poniamole
su un foglio di carta assorbente per eliminare l'acqua in eccesse.
Cospargiamo ogni brioche con il sale grosso.
Cuociamo
per circa 20 minuti a 180° e... buon appetito!:)
A co to znaczy "1 kostka drożdży"? W Polsce najbardziej popularne są kostki 100g, ale to chyba trochę za dużo jak na 250 g mąki...
OdpowiedzUsuńAaa nie, we Włoszech mamy tylko kostki 25g :)Dzięki za poinformowanie mnie o tym, bo nie wiedziałam! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA widzisz, co kraj to inaczej :) Widuję czasami takie kostki 42g, ale rzadko. 25g to nigdy nie widziałem. Tak jak pisałem: 100g to takie tradycyjne kostki, które tutaj każdy zna. Nazywają się "Drożdże Babuni" :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądją, chętnie bym spróbowała :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Gorąco polecam!! Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Pysznie!
OdpowiedzUsuń