piątek, 22 marca 2013

BRIOCHES SALATE - słone brioches




SKŁADNIKI (na 8 brioches):
250 g mąki
100 ml wody
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 kostka drożdży (25g)
sól grubo
Na gotowanie:
2 litry wody
2 łyżki sody

WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody.
Dodajemy do mąki, następnie dolewamy wodę, sól i cukier.
Zagniatamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodajemy więcej wody).
Dobrze wyrabiamy ciasto rękami przez około 15 minut.
Dzielmy je na osiem części i formujemy brioches.
Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godzinę.
Po tym czasie zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sodę i wrzucamy do gotującej się wody brioches, gotujemy je na 40 sekund.
Odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.
Każdy posypujemy grubo solą.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni i... smacznego!:)


~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:

INGREDIENTI (per 8 brioches):
250 gr di farina
100 ml di acqua
1 pizzico di sale
1 cucchiaino di zucchero
1 cubetto di lievito di birra (25g)
sale grosso
Per la cottura:
2 litri di acqua
2 cucchiai di bicarbonato

PROCEDIMENTO:
Sciogliamo il lievito in un po' di acqua calda.
Aggiungiamolo alla farina e, successivamente, aggiungiamo l'acqua, il sale e lo zucchero.
Lavoriamo l'impasto fino a renderlo elastico (eventualmente se risulta essere troppo duro, aggiungete più acqua).
Impastiamo bene la pasta con le mani per circa 15 minuti.
Dividiamola in otto parti e formiamo le brioches.
Disponiamole sulla carta da forno e lasciamole lievitare in un luogo caldo per circa 2 ore.
Trascorso questo tempo bolliamo l'acqua in una pentola, aggiungiamo il bicarbonato, immergiamo le brioches e lasciamole cuocere per circa 40 secondi.
Poniamole su un foglio di carta assorbente per eliminare l'acqua in eccesse. Cospargiamo ogni brioche con il sale grosso.
Cuociamo per circa 20 minuti a 180° e... buon appetito!:)

6 komentarzy:

  1. A co to znaczy "1 kostka drożdży"? W Polsce najbardziej popularne są kostki 100g, ale to chyba trochę za dużo jak na 250 g mąki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa nie, we Włoszech mamy tylko kostki 25g :)Dzięki za poinformowanie mnie o tym, bo nie wiedziałam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A widzisz, co kraj to inaczej :) Widuję czasami takie kostki 42g, ale rzadko. 25g to nigdy nie widziałem. Tak jak pisałem: 100g to takie tradycyjne kostki, które tutaj każdy zna. Nazywają się "Drożdże Babuni" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądją, chętnie bym spróbowała :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Gorąco polecam!! Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...